Μαύρο ή πράσινο τσάι;

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι τσαγιού, το πράσινο, το λευκό, το oolong και το μαύρο και όλοι προέρχονται από το ίδιο φυτό που βοτανολογικά ονομάζεται Camellia Sinensis. Οι βασικές τους διαφορές είναι το ποσοστό ζύμωσης που έχουν και η θέση των φύλλων πάνω στον θάμνο. Όλα τα είδη περιέχουν το ίδιο ποσοστό καφεΐνης που μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής και το τσάι, αλλά είναι περίπου 30-40 mg σε κάθε φλιτζάνι τσαγιού. Όσον αφορά τα αντιοξειδωτικά και τις βιταμίνες, όλα τα είδη παρέχουν πολλά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση και την οχύρωση της υγείας μας.

Θερμοκρασία

Η θερμοκρασία εξαρτάται από το είδος του τσαγιού και την διάθεσή μας. Στα τσάι που είναι χωρίς ζύμωση ή με ελάχιστη, όπως είναι το λευκό και το πράσινο, τα συστατικά τους ελευθερώνονται πιο εύκολα στο νερό και έτσι χρειάζονται μικρότερη θερμοκρασία και λιγότερο χρόνο. Όσο μεγαλύτερη είναι η ζύμωση που έχει υποστεί το τσάι, τόσο αυξάνονται ο χρόνος και η θερμοκρασία. Στα βότανα και τα μίγματα φρούτων είναι καλό να χρησιμοποιούμε βραστό νερό για περισσότερο χρόνο έτσι ώστε να αποφύγουμε τα βακτηρίδια και τους μικροοργανισμούς που μπορεί να αναπτυχθούν κατά την αποθήκευση.

 

 

Είδος τσαγιού

 

Θερμοκρασία °C

 

   Χρόνος min

 

Λευκό

   65° - 70°

   2-3'

Πράσινο

   70° - 80°

   3-4'

Οοlong  

   90° - 95°

   4-5'

Μαύρο

   95° - 96°

   4-6'

Βότανα

   100°

   6-8'

Μίγματα φρούτων

   100°

   8-10'

Χρόνος

Ο χρόνος που θα αφήσουμε το τσάι μέσα στο νερό είναι σημαντικός για τη γεύση. Στα πρώτα δύο-τρία λεπτά απελευθερώνεται όλη η γεύση και το άρωμα και στην συνέχεια συνεχίζουν να απελευθερώνονται τανίνες που αν υπάρχουν σε μεγάλη ποσότητα είναι αυτές που επηρεάζουν με την πικρή τους γεύση το τσάι.

Δοσολογία

Η δοσολογία μπορεί να διαφέρει αναλόγως με τις προτιμήσεις του καθενός αλλά κυμαίνεται στο 1-2 κουταλάκια του γλυκού (1,5 - 2,5γρ). Το βάρος του κάθε τσαγιού, βοτάνου ή μίγματος μπορεί να διαφέρει δραματικά αναλόγως την περιεκτικότητά του σε αποξηραμένα φρούτα, μπαχαρικά κ.λ.π. Στις περιπτώσεις τσαγιών που έχουν τυλιγμένο φύλλο (πχ. Gunpowder) η δοσολογία πρέπει να είναι η μισή, γιατί αυτό το τσάι μόλις πέσει στο νερό θα ανοίξει και θα διπλασιάσει τον όγκο του.

Νερό

Ένα φλιτζάνι τσαγιού περιέχει 99% νερό και 1% συστατικά του τσαγιού οπότε καταλαβαίνουμε τη σπουδαιότητα του καλού νερού. Χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκο νερό και όχι ξαναβρασμένο για καλύτερο αποτέλεσμα. Προσέξτε να μην έχει μυρωδιές και να μην είναι πολύ σκληρό σε μέταλλα. Aν δεν είστε ικανοποιημένοι από το νερό που έχετε, χρησιμοποιήστε φυσικό μεταλλικό νερό με 7 βαθμούς ph.